ACNE

Niet alleen in de puberteit maar ook daarna kan men nog last hebben van acne en de littekens die acne veroorzaakt. De huid kan mee-eters, ontsierende rode vlekken of ontstekingen vertonen. Bij de meeste mensen verdwijnen deze onzuiverheden ook niet zomaar en laten ze soms littekens achter.

HOE ONTSTAAT ACNE:

Acne word veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, waardoor de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Wanneer er te veel talg wordt afgescheiden, kan dat zich ophopen en de uitvoergang (de porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters of comedonen genoemd. Naast de toegenomen talgproductie speelt vaak ook een verhoogde verhoorning van de huid (meer dode huidcellen op de huid) een rol.

Acne is echter geen huidprobleem van pubers alleen. Steeds meer volwassenen hebben te kampen met acne. De beïnvloedende factoren zijn naast hormonale schommelingen, aanleg en stress, een verkeerde huidverzorging.

Acne is goed te behandelen, maar vereist een intensieve aanpak. Er bestaan vele verschillende soorten acne en daarom ook geen standaardaanpak in de behandelingen. Ik werk met verschillende peeling-vloeistoffen (diepte peeling), kruidenpeelings en microdermabrasie, en stel tijdens een intake een persoonlijk advies samen.

Door de huid op de juiste manier thuis te verzorgen en leefstijladviezen op te volgen kan acne goed onder controle gehouden worden.

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden acne- en acnelittekenbehandelingen in het gelaat vanuit de aanvullende verzekering. Hiervoor is een verwijzing door de (huis)arts nodig (verwijzing naar een huidtherapeut). Check uw polisvoorwaarden en neem eventueel contact op met uw verzekering voor meer informatie.