Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken oftewel hyperpigmentatie is een opeenhoping van pigment in de cellen waardoor er een donkerder vlekje ontstaat. Er zijn verschillende oorzaken voor pigmentvlekken. Afhankelijk van de oorzaak en hoe diep het pigment in de huid zit kunnen de vlekjes makkelijk of moeilijker behandeld worden. Vrijwel altijd is een combinatie van behandelingen en producten noodzakelijk. Het beschermen van de huid met een goede SPF is noodzakelijk zowel in de zomer als in de winter om vermeerdering van de pigmentatie te voorkomen.

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door zonschade. Vrijwel iedereen krijgt hiermee te maken. Deze zonschade loop je vaak in je jeugd al op en wordt pas zichtbaar naarmate je ouder wordt.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie zijn pigmentvlekjes die ontstaan na een wondje of beschadiging/ontsteking van de huid zoals bij Acne of een schaafwondje.

Hormonale pigmentatie Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap – daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

treatment_Hyperpigmentation1 (1)